ifjusagigarancia ifjusagigaranciaifjusagigaranciaifjusagigaranciaifjusagigaranciaifjusagigarancia

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

NYOMTATÁS
BETŰMÉRET

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) 

Mi az Ifjúsági Garancia Rendszer?

Az Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) egy átfogó, oktatási és foglalkoztatási intézkedések kombinációjával az ifjúsági munkanélküliség csökkentését, a fiatalok élethelyzetének javítását célzó rendszer, aminek létrehozására egy 2013. áprilisi, megerősítésére pedig egy 2020. októberi tanácsi ajánlás szólította fel a tagállamokat.

Lényege, hogy azon 15-29 év közötti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak (ők a NEET fiatalok), a foglalkoztatási szolgálatnak 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra.

Milyen segítséget nyújt?

Az Ifjúsági Garancia egyrészről foglalkoztatási támogatásokat nyújt, megvalósításához azonban a foglalkoztatási eszköztár mellett az oktatás, a szakképzés, a szociális terület eszközrendszerére is épít.

A cél az, hogy a NEET fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, egy új lehetőséget kapnak a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére. A szakképzett fiatalok esetében a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedés segítésére kell helyezni a hangsúlyt.

Ki léphet be Ifjúsági Garancia Rendszerbe?

Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe a 15-29 év közötti sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatalok léphetnek be.

Hol lehet belépni?

Az Ifjúsági Garancia Rendszerben való részvételhez a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (járási hivatalok foglalkoztatási osztályain) kell regisztrálni.

Milyen dokumentumokat vigyek magammal a belépéshez?

Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe történő belépéshez minden személyes okmányra (személyi igazolvány, lakcímkártya, stb.), és amennyiben semmilyen módon nem szerepelsz még a foglalkoztatási osztály adatbázisában, tehát még soha nem regisztráltál álláskeresőként, akkor az iskolai végzettséget igazoló dokumentumokra (bizonyítványok) is szükség lesz.

Hamarosan betöltöm a 30. életévemet. Regisztrálhatok még az Ifjúsági Garancia Rendszerbe?

Igen, az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való bekerüléshez a bevonás pillanatában kell 30 év alattinak lennie a regisztrálónak. A regisztrációra akkor kerül sor, amikor a Téged megkereső ifjúsági ügyintézővel egyeztetett személyes találkozás alkalmával aláírod a belépésről szóló megállapodást.

Mi történik, ha az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való regisztrációkor még 30 év alatti voltam, de közben betöltöttem a 30. évemet?

Ha már a regisztrációt követően töltöd be a 30. évedet, az nem probléma. Továbbra is bent maradhatsz az Ifjúsági Garancia Rendszerben, és jogosult vagy foglalkoztatási vagy képzési ajánlatra.

Beléphetek az Ifjúsági Garancia Rendszerbe, ha már betöltöttem a 30. életévemet?

Sajnos nem. Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe csak 30 év alatti fiatal vonható be.

Már rendelkezem egy szakképesítéssel, részt vehetek az Ifjúsági Garanciában?

Igen, ez nem akadály.

Napi bejelentéssel dolgozom, mellette lehetek Ifjúsági Garancia résztvevő?

Igen, ez nem jelent akadályt.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ERRŐL:

Megosztás:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat

Az Ifjúsági Garancia személyre szabott segítséget jelent.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Közösségi média

© 2023 Gazdaságfejlesztési Minisztérium